woensdag 28 februari 2007

‘Zonder Plant Ga Je Niet Leven’


Vermaarde Surinaamse
boomkenner naar Amsterdam


AMSTERDAM/PARAMARIBO Frits van Troon, de grootste bomen- en plantenkenner van Suriname, reist deze maand af naar Amsterdam, waar hij als eregast aanwezig zal zijn bij de première van de documentaire 'Zonder Plant Ga Je Niet Leven'. De documentaire - gemaakt door IDS - mag gezien worden als een hommage aan Van Troon, en gaat op vrijdag 23 maart in première in KIT-Tropenmuseum. Van Troon is internationaal befaamd en heeft veel bijgedragen aan het succes van de Amerikaanse wereldbefaamde etnobotanicas Mark Plotkin, de auteur van het boek 'The Shaman's Apprentice'.

Van Troon kent niet alleen bomen en planten van het Surinaamse woud, maar ook die van Costa Rica en Belize. Hij kent de namen in Sranantongo, Saramaccaans, inheemse talen en Latijn. "Veel namen komen van de Inheemse namen", zegt Van Troon tijdens een reportage van de opnamen in Suriname, die verscheen in de Ware Tijd.

Als lid van de Saramaccaanse gemeenschap groeit Van Troon op in het dorp Kadjoe aan de bovenloop van de Surinamerivier. Op jonge leeftijd trekt hij met zijn vader het bos in en raakt gefascineerd door de rijkdom van het Surinaamse regenwoud. In 'Zonder Plant Ga Je Niet Leven' passeren vele facetten van zijn leven de revue. Zijn gedwongen verhuizing naar het transmigratiedorp Brownsweg; de tradities en het leven van zijn stamgenoten; het bos waar iedere plant of boom een naam en functie heeft; de projecten waar hij bij betrokken is. Tenslotte ontmoet hij op zijn geliefde Tonka-eiland een groep marronkinderen uit Nederland en uit Brokopondo aan wie hij op eigen wijze de verborgen geheimen van het bos onthult.

Frits van Troon zal als eregast aanwezig zijn bij de Nederlandse première van 'Zonder plant ga je niet leven'. De wereldpremière vond in december plaats in Paramaribo bij het internationale documentairefestival IDFA flies Tropics. Het evenement wordt medemogelijk gemaakt door de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling - NCDO.


Geïnteresseerden in gratis toegangskaarten treffen onderstaand informatie en programma aan. En media gericht op de Surinaamse gemeenschap kunnen meerdere kaarten verkrijgen om aan luisters, lezers en kijkers te schenken.
Programma: 14.00 – 17.30 uur

14.00 Inloop + cultureel optreden

14.30 Ontvangst + welkom

dr.Henk van Wilgenburg, voorzitter Stichting Rainforest Medical

14.40 Inleidingen
Plantendiversiteit in Suriname
- Olaf Bánki, bosecoloog
Medicinaal plantgebruik in Suriname
- Tinde van Andel, ethnobotanicus
De Saramaccaanse gemeenschap van Suriname
-Kashmindra Vrede, projectleider Koni Marron Mii

15.10 Documentaire Zonder Plant Ga Je Niet Leven’

Introductie: Hans Arends, regisseur

16.10 Reacties uit de zaal + discussie

16.40 Start van de actie ‘Een ton voor Tonka’: een kenniscentrum op Tonka-eiland

17.00 Drankje + hapje


Voor meer info:
Informatie IDS@xs4all.nl of 020-6713712

Google