AMSTERDAM - 'Amsterdam, fietsstad'. Wie in Beijing of Sjanghai is geweest, zal zeggen: waar heb je het over? Daar zijn fietspaden zo breed als de Wibautstraat of de Rotterdamse Mathenesserlaan. Dit getuige de foto die ik zelf maakte - stoer hè? - in 2005 vanuit een bus op het Plein van de Hemelse Vrede. Maar wat maakt Amsterdam dan toch een authentiekere fietsstad dan die steden? Gewoon: Chinezen fietsen uit bittere noodzaak - dus een armoedekwestie - en Nederlanders uit zuinigheid (Belgen zeggen: 'gierigheid').
Fietsboulevard in Beijing
Waar in Beijing automobilisten geen rem lijken te hebben - ook al loop je midden op een zebrapad - daar moet je in Amsterdam uitkijken voor fietsers. Die bekommeren zich om God noch gebod. De ware Amsterdamse fietser rijdt door rood, negeert zebrapaden en kinderwagens, rijdt over stoepen, komt met een teringvaart van bruggetjes, klingelend toeristen de stuipen op het lijf jagend. Hij/zij kankert dan wel op taxichauffeurs, maar oefent met hetzelfde fanatisme zijn/haar tweewielerterreur uit.
Wat de Amsterdamse fietser dan ook kenmerkt is die eeuwige ongelooflijke haast. Kijk maar naar de meeste onderstaande foto's. Verstilde beelden of niet; de gesjeesdheid straalt ervan af.
Ze mogen dan fietsboulevards in Beijing en Sjanghai hebben, maar veel indrukwekkender zijn de oneindige fietspaden in Amsterdam. Daaraan merk je dat in Mokum de tweewieler een heiligverklaarde weggebruiker is. Dat fietsen is verheven tot cultuur. Prachtig zijn ook die ouders die vooruit fietsen terwijl hun koters volgen met een pastelgekleurde vlag; net als moedereend die haar kuikentjes voorgaat. Het is letterlijk jong geleerd - in het verkeer - en oud blijven doen.
Hoewel het aantal fietsers in Paramaribo gestaag is toegenomen - vanwege de algehele economische malaise van eind jaren tachtig, begin negentig - is zij gek genoeg geen echte fietsstad geworden. Natuurlijk zal de zengende hitte een grote rol spelen. Het tempo in Paramaribo is zo loom dat er eerder sprake is van 'wandelen'. Bovendien is de fietser er nog altijd vogelvrij in het verkeer. En wist u: de afgelopen vijf jaar zijn in het centrum van Paramaribo veel straten éénrichtingverkeer geworden, maar dat er geen dispensatie geldt voor fietsers! Sterker nog: terwijl oom Agent alle foutparkeerders en snelheidsduivels ongemoeid laat, worden fietser die toch willen doorsteken, onverbiddelijk aangehouden.
Enfin. Een nieuw fenomeen in het Amsterdamse straatbeeld - voor mij althans - is de bakfiets die zijn wederopstanding beleeft. Uiteraard veel lichter en gestroomlijnder. En denk niet dat er huisraad erin wordt vervoerd, maar kinderen! Er bestaat zelfs zoiets als bakfiets.nl. Check it out! Vooral in de elitebuurten is die racendpopulair. Had je vroeger als statussymbool twee auto's, nu is het een peperdure yuppenbak en een bakfiets! Hier in Zuid staat om de ene boom wel zo'n bruin bakbeestje. Ik zou willen zeggen: en tráppen maar...!
Ridderlijk
"Stoer en romantisch", riep ik deze jongeman toe. Die twee gaan vast in de mix. Om een Amsterdams meisje het hof te maken, moet je flink doortrappen!Deze meiden rijden je gewoon van je sokken. Zebrapad of niet. Dus Pim heeft makkelijk zeggen daar in Paramaribo: "Liever dat ze over je fiets lullen dan dat ze over je lul fietsen."
Big apple
She loves New York. Maar daar kan je niet zo relaxed fietsen.
Loyaal?
De vraag is niet of je met een hoofddoek al dan niet loyaal bent aan dit stukje Nederlandse cultuur, maar of dat ding windbestendig is gebonden! Heerlijk shot: wachten tot ze in de hoek van het beeld fietst. En die prachtige belijning van het fietspad: compleet autovrij!Zeg meneer, zijn we het aan bellen of aan het fietsen?! Jawel, het kan allemaal nog gekker dan in Paramaribo.
Moeder bakfiets
Het absoluut nieuwe fenomeen in Amsterdam - althans voor mij. Kindervervoer met de bakfiets. Het was niet de bedoeling om te flitsen maar het effect is leuk.Ook voor als het regent.
Filmploeg
Je kan natuurlijk ook een complete filmploeg in/op zo'n ding vervoeren. Ik zei het al: Amsterdam knotsgekke fietsstad!
Candid
Dat is de fiets van Jasper van de lokale televisiezender AT5. Hij filmt een prullenbak die "al weken" kapot is. Zijn rubriek heet Kort Amsterdams. Zijn naam staat onder de stang van zijn fiets. "Gemaakt door een vriend die gespeciliseerd is in allerlei te gekke fietsen."
Verdonkt zeg!
O, wat zal Rita tevreden naar dit plaatje kijken. Heeft haar opdonderen-of-assimilatie-beleid toch nog vruchten afgeworpen. Hoe gaat die mop ook al weer. Wat zijn twee negers op een fiets..., laat ook maar eigenlijk?
Friese wieltjes
Nou vooruit; ook deze skielers tellen mee. Moest wel even door mijn knieën.
Lekker gluren
Ook zonder fiets is het genieten hoor in het Vondelpark!
Momentje
Deze moeder doet het keurig. Even stoppen en dan nummer kiezen. Ik sprak haar enkele dagen later. "Je staat op een van mijn foto's", zei ik haar. Ze zijn Amerikanen. Haar man werkt voor Philips. "We zijn speciaal naar Nederland gekomen omdat dit de beste plek is om je kinderen groot te brengen." Wauw, Amsterdam mag trots hierop zijn!
Opoefiets(t)
Jong geleerd en oud blijven doen, zeggen we in fietsend Amsterdam.
Picknicksen
Je kan natuurlijk die fietsen ook op het gras pleuren en er lekker bij gaan picknicksen op het Museumplein!
Hallo kan je me horen!!!
Het roze meisje
Dit schoolmeisje pakt het slim aan. Gewoon lekker lopen over de stoep. Het "roze meisje", zo noem ik haar. Ze doet me door haar huidskleur denken aan mijn Sunshine als ze groter zal zijn.
Honeymoon
Till death do us part!
Belmoeder
Ik heb veel meegemaakt tot nu toe in de stad. Zelfs bellende fietsers. Maar bellende fietsmoeder met twee kinderen en één hand aan het stuur! En dat met het drukke verkeer. Waanzin van de dag.
Zuurstokje
Ook Zuurstokje stapt eerst keurig af. Nou ja keurig; ze blijft natuurlijk wel op ramkoers staan!
Lentebloempjes
Het lijkt mij een mooi met deze bloemen van kinderen te eindigen. Ik ben dan ook al bijna thuis. Dat jongetje helemaal boven is hun broertje. In Amsterdam is fietsen al vanaf het kraambed meegegeven.