donderdag 15 maart 2007

Persoonlijk Kennismaken Met De Achterbank


DEN HAAG – Het overgrote deel van de leden van de Tweede Kamer – de zogenaamde ‘backbenchers’ – is onbekend. Met de officiële lancering van de website ‘www.150vv.nl’, afgelopen woensdag, moet de digitale kloof tussen volk en vertegenwoordigers worden gedicht. Aan de hand van trefwoorden weet je bij wie je het beste rechtstreeks kan aankloppen. De volle evangelie is nog niet doorgedrongen tot de Tweede Kamer. Slechts één kamerlid heeft gospel als favoriete muziek.

“Dat het ooit niet meer uitmaakt welke culturele achtergrond je hebt, en dat we er met elkaar een leefbare wereld van maken”, zegt PvdA-lid Jonh Leerdam als ideaal op de site. Hij is geboren op de Antillen uit Surinaamse ouders. Hij was een van de kamerleden die de lancering bijwoonden in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Minister Ronald Plasterk van Onderwijs deed dat met een druk op de enterknop. Op de vraag van presentator en Buitenhofredacteur Leonard Ornstein of hij een trouwe bezoeker gaat worden, antwoordde de minister. “Niet als ik er alleen maar cv’tjes vind. Wel als er leven in de brouwerij is.”


Thierry Baudet en Sander Ruijter zien toe hoe minister Ronald Plasterk hun geesteskind lanceert. Uiterst rechts kijkt PVV-lid Barry Madlener mee

En dat is er genoeg. De kamerleden zijn niet alleen gevraagd volgens wie of welke groep zij in de kamer zitten, of wat hun stemgedrag was na belangrijke debatten, maar ook naar hun persoonlijke interesses. Aan de hand hiervan, de commissies waarin zij zitting hebben en portefeuilles hebben de initiatiefnemers Sander Ruijter (26) en Thierry Baudet (24) profielen gemaakt en ingevoerd. Twee jaar lang werkten zij aan een persoonlijke kennismaking met de leden van de Tweede Kamer.

Aan de kamerleden kan via de website, die gelinkt is met hun emailadressen, direct vragen worden gesteld door burgers. Maar ook opmerkingen, suggesties en klachten kunnen worden doorgegeven. Vraag en antwoord worden gepubliceerd. Onder ‘politieke criteria’ blijken 74 voorstander van Nederland als republiek. Maar kijk je onder ‘persoonlijke criteria’ wie er van gospelmuziek houdt, blijft er maar één foto’tje over: Cynthia Ortega-Martijn van de Christen Unie, geboren in Willemstad, Curaçao. Maar zij behoort ook tot de 25 leden die in de commissie integratie zitten


PvdA-lid John Leerdam(r)

Er is ook combinatie van meerdere criteria mogelijk. Je kan het dus zo kamerbreed of smal krijgen als je wil. Leerdam houdt van jazz leert de website. Hij tennist, reist en kookt graag en zijn favoriete club is Ajax. Maar hij is net zo protestant-christelijk als Ortega-Martijn. Presentator Ornstein zette hem neer als de man die zijn publieke pr goed op orde heeft en vroeg naar zijn geheim. “Zorg op de eerste plaats dat de portefeuilles die je hebt, dat je daar helemaal voor instaat”, verklapte Leerdam. “Daarnaast moet je brede sociaal-maatschappelijke betrokkenheid tonen.”

Maar zijn al die persoonlijke verhalen wel relevant? Initiatiefnemer Ruijter : “Niet zozeer relevant maar wel een aanknopingspunt tussen de burger en het kamerlid.” Baudet: “Het is ook een aanvulling op het politieke profiel. Een derde dimensie van de persoonlijke achtergrond.”


Presentator Leonard Ornstein ondervraagt kamerleden in de sfeer van Triviant of zij mede-kamerleden herkennen. SP-lid Sharon Gesthuizen ontspringt even de dans

Tijdens een kort maar pittig debat was de ‘stijl’ van Geert Wilders het heetste onderwerp. “Het is niet de weg die je moet opgaan”, vond VVD’er Hans van Baalen, die in militair ornaat op de site staat. Leerdam: “Ik was geen vriend van Pim Fortuyn, maar hij voerde het debat tenminste vanuit de inhoud.” Dat werd hem niet in dank afgenomen door aanwezige PVV’er Barry Madlener. Maar Leerdam kreeg bijval van GroenLinks-lid Tofik Dibi, de jongste parlementariër en van Marokkaanse afkomst, die op de site tussen dolfijnen zwemt: “De stijl slaat over op de samenleving. En dat is gevaarlijk. Met de inhoud van debat heb ik geen probleem.”


GroenLinks-lid Tofik Dibi (r) staat nu naast Leerdam. Maar tijdens vakantie zwemt hij tussen dolfijnen

Hoewel Leerdam naar eigen zeggen ook gedragen wordt door veel jongeren en personen uit de media en kunstwereld, zegt hij: “Ik heb mezelf de opdracht gegeven de algemene issues die leeft bij de biculturals op de agenda te plaatsen. En daarvoor zo snel mogelijk oplossingen aan te dragen.” Zijn advies aan zijn Surinaamse en Antilliaanse achterban over de website: “Ga vooral kijken. Als je adviezen hebt, laat ons weten hoe we die kunnen gebruiken.” www.150vv.nl

Klik en lees ook: "Hallo, mogen we ons voorstellen?"

Google